MUZEUM HRAČEK

V rámci našich aktivit se stále snažíme poznávat blízké okolí naší školy v Rychnově nad Kněžnou, a proto jsme se v pondělí 11. 4. vydali navštívit Muzeum hraček nacházející se jen pár metrů od naší budovy. 
Muzeum sídlí v historické budově na náměstí, jehož součástí je i expozice o paní Magdaleně Dobromile Rettigové, která je známá jako autorka proslulé kuchařky, a která v oné budově kdysi nějaký čas žila se svou rodinou. Při prohlížení této expozice se děti dozvěděly spoustu zajímavých informací o každodenním životě lidí v 19. století. 
Velmi se nám líbila část muzea, kde jsme si mohli vyzkoušet, jak se sedělo ve starých školních lavicích a kde jsme si prohlédli Slabikář a Početnici, ze kterých se učili naše babičky a dědečkové. 
Velký úspěch mělo také oddělení s vojenskou tematikou, jezdící vláček, pohyblivý kolotoč i kočárky s panenkami. Nejvíce si však děti užily možnost pohrát si s dobovými hračkami. Ty se jim natolik líbily, že by si je přály mít i u nás ve škole!  
Velké poděkování patří paní Pecháčkové, sběratelce i majitelce muzea, která nás vřele provedla celou výstavou a s velkým nadšením nám vyprávěla o všem, co jsme viděli a co nás zajímalo. 

Žáky musím pochválit za naprosto vzorné a ukázkové chování během celé návštěvy muzea a za jejich znalosti a dovednosti, které předvedly při prohlížení expozicí. Moc se těšíme na další akce!

 

                                                                                                                                                                                   Simona Chaloupková – vychovatelka 

 

Zdroj náhledového obrázku: https://e-region.cz/destinace/muzeum-hracek-seiffen