CESTA KOLEM SVĚTA

Minulý týden jsme se s dětmi vypravili na cestu kolem světa. Začali jsme již v pondělí výrobou cestovních pasů. Bez nich bychom ani daleko vycestovat nemohli. A že jsme před sebou měli dlouhou trasu.
Hurá! Máme pasy, jedeme! 

V pondělí tedy začalo putování na našem krásném kontinentu – Evropa. Děti prokázaly své znalosti v poznávání jednotlivých států, jejich vlajek a typických věcí pro danou zemi. Všichni jsme se shodli, že bychom si skutečně přáli navštívit Island, Norsko a Irsko. Zabrousili jsme i do dějin, ve kterých nás zaujali Vikingové a Keltové. Povídali jsme si o významu Keltů na našem území, seznámili jsme se s jejich kulturou, poslechli si keltskou hudbu a poznali typické hudební nástroje jako niněra, bodhrán nebo keltská harfa. Den v Evropě jsme zakončili výrobou keltských štítů. 

Vzhůru do Asie! Namaste!
Další den na nás čekalo objevování nádherné asijské kultury. Velmi nám učarovala Čína, o které jsme se dozvěděli spoustu nových, zajímavých informací. Přes čínskou medicínu, pandy a kung-fu jsme se dostali až k typickým čínským pokrmům. Japonsko nás také velmi zaujalo. Jejich techniku skládání papíru origami jsme již nejednou zkoušeli. Teď máme za cíl ochutnat jejich národní polévku ramen a sushi. Poslední zastávkou na putování po tomto kontinentu byla Indie – země skvělého koření, jógy a mandal. Jednu takovou mandalu jsme si na konci dne také vybarvili a spojením japonského origami a čínské pandy nám vznikl milý výrobek jako připomínka Asie. 

Jedeme dál, tentokrát do Ameriky. 
Začali jsme na severu v zemi úchvatné přírody – v Kanadě. Druhý největší stát světa se nám zalíbil svou kulturní rozmanitostí. přírodou a výrobou javorového sirupu. 
Dále jsme jeli rovnou za nosem. Přes Spojené státy americké až do Mexika, kde jsme byli uchváceni létajícími tanečníky VOLADORES. Zastavili jsme se také na Kubě, ve které jsme si představili kubánské doutníky, tanec salsa a byli jsme velmi překvapeni, když jsme zjistili, že se zde vyrábějí naše české motorky Jawa. Nad sochou Krista Spasitele v brazilském Riu de Janeiru jsme dlouho přemýšleli, jak ji tam asi postavili. Největší obdiv však získala Peruánská republika, ve které se nachází Machu Picchu, jezero Titicaca a Duhová hora. 
Své putování jsme zakončili povídáním o původních obyvatelích Ameriky a ve znamení jich jsme si nakonec vyrobili každý svůj totem. 

Naše výprava se pomalu blížila ke svému konci. Nezbývalo nic jiného, než se vrátit zpět do České republiky. Než jsme se ale vydali k domovům, stihli jsme poznat i krásy naší země. A že jich tu máme! 

Více času nám protentokrát na cestování po světě bohužel nezbylo. Na naší planetě je jistojistě ještě nespočet nádherných míst, které by stály za zmínku a věřím, že na spoustu z nich určitě žáci za svůj život narazí. 
To je vše z našeho vyprávění o tom, co jsme ve světě všechno poznali. 
Těšíme se na příště! 

                                                                                                                                                                                             Simona Chaloupková, vychovatelka 

Zdroj náhledového obrázku: https://www.dovido.cz/Obrazy-mesta/Obraz-cesta-kolem-sveta-36299